Comunicate de presă
Carieră
Legislaţie
Galerie foto
Utile
Home » Buletin informativ

Buletin informativ din data de 30.08.2021

postat pe 2021/08/30 – 10:35 0 comentarii

             În perioada 27-29.08.2021, polițiștii locali au întreprins activități de distribuire fly-ere pentru informarea cetățenilor municipiului Iași cu privire la activitățile desfășurate, acțiuni pentru prevenirea faptelor antisociale, pentru menținerea ordinii și liniștii publice, precum și pentru diminuarea răspândirii virusului SARS-COV-2.

            Acțiunile de informare au vizat stațiile de îmbarcare/debarcare a călătorilor aparținând C.T.P. Iași, mijloacele de transport în comun, zona piețelor agroalimentare unde frecvent se produc aglomerări de persoane și vehicule.

              Prin intermediul Dispeceratului Poliției Locale Iași, polițiștii locali au fost dirijați la 63 adrese, iar prin Dispeceratul Poliției Municipiului Iași au fost dirijați la 8 adrese. Au fost aplanate un număr de 8 conflicte.

              În urma activităților specifice desfășurate, polițiștii locali au legitimat 384 persoane, iar în urma constatărilor directe au întocmit 130 procese-verbale de constatare a contravenției, iar la stabilirea sancțiunii au în vedere aplicarea acestora în mod gradual, valoarea amenzilor fiind în cuantum de 27.700 lei.

         Astfel au fost întocmite:

 • 11 procese-verbale de constatare a contravenției, conform Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19;
 • 33 procese-verbale de constatare a contravenției, conform 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice;
 • 2 procese-verbale de constatare a contravenției, conform Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea persoanelor cu handicap;
 • 29 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice;
 • 9 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.U.G. nr. 195/2005 privind protecția mediului;
 • 1 proces-verbal de constatare a contravenției, conform O.G. nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români;
 • 9 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață;
 • 36 procese-verbale de constatare a contravenției, conform Hotărârilor de Consiliu Local Iași.

 Exemple de infracțiuni/sancțiuni contravenționale:

 1. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenție au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 100 lei, numitului B.E., întrucât a fost depistat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt în timp ce consuma băuturi alcoolice.
 2. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 290 lei și 2 puncte penalizare, numitului C.M., întrucât a circulat cu autovehiculul proprietate personală pe un sector de drum unde accesul este interzis , respectiv dinspre Hotel Traian spre Hotel Continental.
 3. Polițiștii locali din cadrul Serviciului 1 Ordine Publică au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform H.C.L. Iași nr. 54/2020 pentru reglementarea normelor privind gospodărirea și instaurarea unui climat de ordine și curățenie în municipiul Iași, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 2.000 lei, numitului B.C., întrucât a fost depistat la punctul gospodăresc situat pe str. Vitejilor, în timp ce arunca pe domeniul public resturi menajere pe care le scotea din euro-containere.
 4. Polițiștii locali din cadrul Serviciului 2 Ordine Publică au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform H.C.L. Iași nr. 54/2020 pentru reglementarea normelor privind gospodărirea și instaurarea unui climat de ordine și curățenie în municipiul Iași, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 900 lei, numitei P.M., întrucât a parcat autoturismul proprietate personală pe spațiul verde din Grădina Botanică.
 5. Polițiștii locali din cadrul Serviciului 5 Ordine Publică au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform H.C.L. Iași nr. 315/2019 privind exceptarea de la plata taxei de parcare în parcările publice cu plată de pe raza Municipiului Iași a mașinilor complet electrice, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 500 lei, numitului A.P., întrucât a ocupat fără drept un loc de parcare destinat încărcării autoturismelor electrice, semnalizat în mod corespunzător.
 6. Polițiștii locali din cadrul Serviciului 5 Ordine Publică au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform H.C.L. Iași nr. 54/2020 pentru reglementarea normelor privind gospodărirea și instaurarea unui climat de ordine și curățenie în municipiul Iași, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 2.000 lei, numitului Z.B., întrucât în calitate de administrator al unei lucrări de construcții nu a luat măsurile pentru curățarea roților care ieșeau din perimetrul șantierului.