Comunicate de presă
Carieră
Legislaţie
Galerie foto
Utile
Home » Buletin informativ

Buletin informativ din data de 30.06.2022

postat pe 2022/06/30 – 10:27 0 comentarii

În ziua de 29 iunie a.c., polițiștii locali au întreprins activități de distribuire fly-ere pentru informarea cetățenilor municipiului Iași cu privire la activitățile desfășurate pentru prevenirea faptelor antisociale și pentru menținerea ordinii și liniștii publice.

Acțiunile de informare au vizat stațiile de îmbarcare/debarcare a călătorilor aparținând C.T.P. Iași, mijloacele de transport în comun și zona piețelor agroalimentare.

Pe lângă activitățile de asigurare a ordinii și siguranței publice, polițiștii locali au intervenit la  32 sesizări primite de la cetățenii municipiului (tulburarea ordinii și liniștii publice, blocare locuri de parcare închiriate, staționări neregulamentare, animale lăsate în libertate, incinerare deșeuri ș.a.), servicii subordonate Primăriei Municipiului Iași (mutare autovehicule care îngreunează lucrări tehnico-edilitare) și prin Dispeceratul Poliției Municipiului Iași.

În urma activităților specifice desfășurate, polițiștii locali au legitimat 124 persoane, iar pentru încălcarea legislației au întocmit 63 procese-verbale. Sancțiunile au fost aplicate gradual, în funcție de gravitatea faptei, cuantumul acestora fiind 16.655 lei.

Pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice s-au aplicat un număr de 8 sancțiuni (Legea nr. 61/1991) dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 1 au aplicat măsurile legale unei femei, conform Legii nr.61/1991, stabilind o sancțiune contravențională în valoare de 200 lei, întrucât în calitate de părinte nu a luat măsurile necesare pentru a-l împiedica pe fiul său minor , de la săvârșirea faptei de vagabondaj, acesta fiind găsit în Piața Voievozilor la ora 02.00;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au aplicat măsurile legale unui bărbat, conform Legii nr.61/1991, stabilind o sancțiune contravențională în valoare de 200 lei, întrucât a fost depistat în Parcul Regina Maria în timp profera injurii și expresii jignitoare la adresa trecătorilor, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică.

Traficul rutier și pietonal se află în atenția polițiștilor locali, fiind prezenți în zonele predispuse aglomerării și blocajelor  rutiere.  Pe linie rutieră au fost întocmite un număr de 32 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.U.G. nr. 195/2002 (R), dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației au aplicat măsurile legale unui conducător auto, conform O.U.G. nr. 195/2002, stabilind o amendă în valoare de 435 lei și 2 puncte penalizare, întrucât a oprit neregulamentar autovehiculul în fața unei treceri pentru pietoni amplasată pe str. Sf. Lazăr.

În scopul asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, pe timpul patrulării, polițiștii locali au mai aplicat 14 sancțiuni prevăzute de hotărârile adoptate de Consiliul Local al Municipiului Iași, dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 3 au aplicat măsurile legale unui conducător auto, conform H.C.L. Iași nr. 54/2020, stabilind o amendă în valoare de 900 lei, întrucât a staționat cu autovehiculul pe spațiul verde aferent str. Splai Bahlui.

La alte acte normative avute în competență, polițiștii locali au întocmit 9 procese-verbale de constatare a contravenției, dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism. Afișaj Stradal au aplicat măsurile legale față o persoană, conform Legii nr. 50/1991, stabilind o amendă în valoare de 1.000 lei, întrucât a executat lucrări de construire (consolidare clădire, supraetajare, anexă gospodărească, platformă betonată), fără a deține autorizație de construire. S-a dispus sistarea lucrărilor de construire și intrarea în legalitate prin obținerea autorizației de construire (dacă condițiile urbanistice permit), în caz contrar dezafectarea lucrărilor efectuate.

Poliția Locală Iași se implică permanent în soluționarea problemelor semnalate de cetățenii comunității, iar pentru o mai eficientă colaborare, vă facem cunoscute numerele de telefon ale Dispeceratului Poliției Locale Iași, respectiv 0232/232.099 și 0232/234.047,

disponibile 24/24 ore.