Comunicate de presă
Carieră
Legislaţie
Galerie foto
Utile
Home » Buletin informativ

Buletin informativ din data de 27.09.2021

postat pe 2021/09/27 – 13:36 0 comentarii

             În perioada 23-26 septembrie 2021, polițiștii locali au întreprins activități de distribuire fly-ere pentru informarea cetățenilor municipiului Iași cu privire la activitățile desfășurate, acțiuni pentru prevenirea faptelor antisociale, pentru menținerea ordinii și liniștii publice, precum și pentru diminuarea răspândirii virusului SARS-COV-2.

              Acțiunile de informare au vizat stațiile de îmbarcare/debarcare a călătorilor aparținând C.T.P. Iași, mijloacele de transport în comun, zona piețelor agroalimentare, unde frecvent se produc aglomerări de persoane și vehicule.

              Prin intermediul Dispeceratului Poliției Locale Iași, polițiștii locali au fost dirijați la 85 solicitări venite din partea cetățenilor municipiului (tulburarea ordinii și liniștii publice, blocare locuri de parcare închiriate, staționări neregulamentare, animale lăsate în libertate, incinerare deșeuri ș.a.) sau servicii subordonate Primăriei Municipiului Iași (mutare autovehicule care îngreunează lucrări tehnico-edilitare).

              În urma activităților specifice desfășurate, polițiștii locali au legitimat 503 persoane, iar în urma constatărilor directe au întocmit 223 procese-verbale. La stabilirea sancțiunii, polițiștii locali au în vedere aplicarea acestora în mod gradual, în funcție de gravitatea faptei săvârșite. Valoarea amenzilor: 30.760 lei.

              Pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice s-au aplicat un număr de 44 sancțiuni (Legea nr. 61/1991).

               În timpul patrulării pe raza municipiului pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au sancționat persoanele apte de muncă, depistate în timp ce apelau la mila trecătorilor, iar în acest context în unul dintre cazuri, au dispus și confiscarea sumei de bani obținută din activitatea de cerșetorie (134 lei). Cuantumul amenzii: 200 lei.

             În atenția patrulelor de poliție locală au fost si persoanele care tulburau ordinea și liniștea locuitorilor, astfel o persoană a fost sancționată cu amendă în valoare de 300 lei, întrucât a fost depistat pe str. Decebal în timp ce adresa cuvinte și expresii jignitoare la adresa cetățenilor.

            Traficul rutier și pietonal se află în atenția polițiștilor locali, iar în acest context, punctual, polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației asigură fluidizarea traficului rutier în zonele predispuse aglomerării și blocajelor rutiere.

            Pentru încălcarea normelor pe linie rutieră au fost întocmite un număr de 92 procese-verbale de constatare a cotravenției, conform O.U.G. nr. 195/2002, dar și la H.C.L. Iași nr. 315/2019 și H.C.L. Iași nr. 54/2020.

              Pe linie rutieră, polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației au aplicat măsurile legale în cazul unui conducător auto care a staționat neregulamentar în zona de incidență a semnului rutier „Oprirea interzisă” amplasat pe bdul Tudor Vladimirescu (O.U.G. nr. 195/2002) Cuantumul amenzii: 725 lei și 3 puncte penalizare.

               Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulație au sancționat o persoană, conform H.C.L. Iași nr. 315/2019,  care a ocupat fără drept un loc de parcare destinat exclusiv autovehiculelor electrice. Cuantumul amenzii: 1.500 lei.

               Parcarea pe trotuar a fost sancționată de polițiștii locali, astfel cu amendă în valoare de 1.000 lei  a fost sancționat un conducător auto, întrucât a parcat pe trotuar, în fața unui magazin, autovehiculul proprietate personală.

             În scopul asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, pe timpul patrulării, polițiștii locali au mai aplicat un număr de 77 sancțiuni prevăzute de hotărârile adoptate de Consiliul Local al Municipiului Iași.

              Polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism. Afișaj Stradal au înaintat autorităților abilitate, documentațiile întocmite în cazul unor construcții efectuate neautorizat la clădiri cu regim special.

 Poliția Locală Iași se implică permanent în soluționarea problemelor semnalate de cetățenii comunității, iar pentru o mai utilă colaborare, vă facem cunoscute numerele de telefon ale Dispeceratului Poliției Locale Iași, respectiv 0232/232.099 și 0232/234.047,

disponibile 24/24 ore.