Comunicate de presă
Carieră
Legislaţie
Galerie foto
Utile
Home » Buletin informativ

Buletin informativ din data de 26.07.2021

postat pe 2021/07/26 – 15:39 0 comentarii

             În perioada 22-25.07.2021, polițiștii locali au întreprins activități de distribuire fly-ere pentru informarea cetățenilor municipiului Iași cu privire la activitățile desfășurate, acțiuni pentru prevenirea faptelor antisociale și pentru menținerea ordinii și liniștii publice.

             Acțiunile de informare au vizat stațiile de îmbarcare/debarcare a călătorilor aparținând C.T.P. Iași, zona piețelor agroalimentare unde frecvent se produc aglomerări de persoane și vehicule.

              Prin intermediul Dispeceratului Poliției Locale Iași, polițiștii locali au fost dirijați la 84 adrese și au aplanat 6 conflicte.

               În urma activităților specifice desfășurate, polițiștii locali au legitimat 536 persoane, iar în urma constatărilor directe au întocmit 367 procese-verbale de constatare a contravenției, iar la stabilirea sancțiunii au în vedere aplicarea acestora în mod gradual, valoarea amenzilor fiind în cuantum de 65.085 lei.

          Astfel au fost întocmite:

 • 118 procese-verbale de constatare a contravenției, conform Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice;
 • 4 procese-verbale de constatare a contravenției, conform Legii nr. 50/1991 Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții;
 • 128 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice;
 • 9 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.G. nr 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români;
 • 94 procese-verbale de constatare a contravenției, conform Hotărârilor de Consiliu Local Iași;
 • 14 procese-verbale de constatare a contravenției la alte acte normative.

              Exemple de infracțiuni/sancțiuni contravenționale:

 1. Polițiștii locali din cadrul Serviciului 1 Ordine Publică au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 400 lei, numitului V.A., întrucât a fost depistat pe str. Milcov, împreună cu alte persoane, în timp ce consuma băuturi alcoolice.
 2. Polițiștii locali din cadrul Serviciului 4 Ordine Publică au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 500 lei, numitului T.A., întrucât a fost depistat pe str. Ciurchi nr. 105, în timp ce consuma băuturi alcoolice și semințe de floarea soarelui.
 3. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform H.C.L. Iași nr. 54/2020 pentru reglementarea normelor privind gospodărirea și instaurarea unui climat de ordine și curățenie în municipiul Iași, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 900 lei, numitului V.A., întrucât a pătruns și staționat neregulamentar cu autovehiculul personal pe spațiul verde aferent șos. Ciric.
 4. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 300 lei, numitului N.P., întrucât a fost depistat pe Splai Bahlui, în timp ce consuma băuturi alcoolice.
 5. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism. Afișaj Stradal au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 1.000 lei, numitului U.D,., întrucât a executat lucrări de construire a unui imobil existent fără a deține autorizație în acest sens. S-a dispus intrarea în legalitate prin obținerea autorizației de construire având ca termen 22.12.2021, în caz contrar aducerea construcției la forma autorizată.