Comunicate de presă
Carieră
Legislaţie
Galerie foto
Utile
Home » Buletin informativ

Buletin informativ din data de 18.11.2021

postat pe 2021/11/19 – 14:32 0 comentarii

              În ziua de 17.11.2021, polițiștii locali au întreprins activități de distribuire fly-ere pentru informarea cetățenilor municipiului Iași cu privire la activitățile desfășurate pentru prevenirea faptelor antisociale și pentru menținerea ordinii și liniștii publice, precum și pentru diminuarea răspândirii virusului SARS-COV-2.

             Acțiunile de informare au vizat stațiile de îmbarcare/debarcare a călătorilor aparținând C.T.P. Iași, mijloacele de transport în comun și zona piețelor agroalimentare.

               Pe lângă activitățile de asigurare a ordinii și siguranței publice, polițiștii locali au fost dirijați la 34 sesizări primite de la cetățenii municipiului (tulburarea ordinii și liniștii publice, blocare locuri de parcare închiriate, staționări neregulamentare, animale lăsate în libertate, incinerare deșeuri ș.a.), servicii subordonate Primăriei Municipiului Iași (mutare autovehicule care îngreunează lucrări tehnico-edilitare) și prin Dispeceratul Poliției Municipiului Iași.

                În urma activităților specifice desfășurate, polițiștii locali au legitimat 172 persoane, iar pentru încălcarea legislației au întocmit 82 procese-verbale. Sancțiunile au fost aplicate gradual, în funcție de gravitatea faptei, cuantumul acestora fiind de 14.600 lei.

               Pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice s-au aplicat un număr de 7 sancțiuni (Legea nr. 61/1991), dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au aplicat măsurile legale, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o amendă în valoare de 100 lei, unui bărbat care a fost depistat în timp ce apela la mila trecătorilor.

              Traficul rutier și pietonal se află în atenția polițiștilor locali, fiind prezenți în zonele predispuse aglomerării și blocajelor rutiere.  Pe linie rutieră au fost întocmite un număr de 31 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.U.G. nr. 195/2002.

               În scopul asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, pe timpul patrulării, polițiștii locali au mai aplicat un număr de 38 sancțiuni prevăzute de hotărârile adoptate de Consiliul Local al Municipiului Iași, dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 4 au aplicat măsurile legale, conform H.C.L. Iași nr. 552/2018, stabilind o amendă în valoare de 300 lei, unui conducător auto, întrucât a parcat pe  platforma de colectare deșeuri, blocând accesul către europubele;
  • conform H.C.L. Iași nr. 198/2000, au fost sancționați doi bărbați care conduceau vehicule cu tracțiune animală în perimetru interzis. Cuantumul amenzii: 500 lei/persoană;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației au sancționat pe proprietara unui autovehicul, întrucât l-a abandonat pe domeniul public. Cuantumul amenzii: 2.000 lei.

               La alte acte normative avute în competență, polițiștii locali au întocmit un număr de 5 procese-verbale de constatare a contravenției, dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 1 au aplicat măsurile legale, conform Legii nr. 55/2020, stabilind o amendă în valoare de 500 lei, unui bărbat care a refuzat să poarte masca de protecție în incinta Pieței Alexandru cel Bun;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism. Afișaj Stradal au sancționat cu suma de 1.000 lei, o persoană care executa lucrări de construire fără a deține autorizație în acest sens.

Poliția Locală Iași se implică permanent în soluționarea problemelor semnalate de cetățenii comunității, iar pentru o mai utilă colaborare, vă facem cunoscute numerele de telefon ale Dispeceratului Poliției Locale Iași, respectiv 0232/232.099 și 0232/234.047,

disponibile 24/24 ore.