Comunicate de presă
Carieră
Legislaţie
Galerie foto
Utile
Home » Buletin informativ

Buletin informativ din data de 18.04.2022

postat pe 2022/04/18 – 12:42 0 comentarii

În perioada 15-17 aprilie a.c., polițiștii locali au întreprins activități de distribuire fly-ere pentru informarea cetățenilor municipiului Iași cu privire la activitățile desfășurate pentru prevenirea faptelor antisociale și pentru menținerea ordinii și liniștii publice.

Acțiunile de informare au vizat stațiile de îmbarcare/debarcare a călătorilor aparținând C.T.P. Iași, mijloacele de transport în comun și zona piețelor agroalimentare.

Pe lângă activitățile de asigurare a ordinii și siguranței publice, polițiștii locali au intervenit la 63 sesizări primite de la cetățenii municipiului (tulburarea ordinii și liniștii publice, blocare locuri de parcare închiriate, staționări neregulamentare, animale lăsate în libertate, incinerare deșeuri ș.a.), servicii subordonate Primăriei Municipiului Iași (mutare autovehicule care îngreunează lucrări tehnico-edilitare) și prin Dispeceratul Poliției Municipiului Iași.

În urma activităților specifice desfășurate, polițiștii locali au legitimat 340 persoane, iar pentru încălcarea legislației au întocmit 136 procese-verbale și au depistat două fapte de natură penală. Sancțiunile au fost aplicate gradual, în funcție de gravitatea faptei, cuantumul acestora fiind 24.170 lei.

Pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice s-au aplicat un număr de 48sancțiuni (Legea nr. 61/1991), dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Poliție Locală Călare au aplicat măsurile legale unui bărbat, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o sancțiune în valoare de 300 lei, întrucât a adresat injurii și expresii jignitoare la adresa patrulei de poliție locală aflată în exercițiul funcțiunii;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au aplicat măsurile legale unui bărbat, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o sancțiune în valoare de 100 lei, întrucât a fost depistat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt în timp ce apela la mila trecătorilor;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 2 au aplicat măsurile legale proprietarului unui autovehicul, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o sancțiune în valoare de 500 lei, întrucât a tulburat fără drept liniștea locuitorilor din zona str. Petre Andrei, prin producerea de zgomote provenite de la sistemul de alarmare al autoturismului;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 3 au aplicat măsurile legale unui bărbat, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o sancțiune în valoare de 200 lei, întrucât a fost depistat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt în timp ce apela la mila trecătorilor.

Traficul rutier și pietonal se află în atenția polițiștilor locali, fiind prezenți în zonele predispuse aglomerării și blocajelor rutiere.  Pe linie rutieră au fost întocmite un număr de 33 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.U.G. nr. 195/2002 (R), în acest sens exemplificăm:.

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației au aplicat măsurile legale unui conducător auto, conform O.U.G. nr. 195/2002(R), stabilind o sancțiune în valoare de 435 lei și 2 puncte penalizare, întrucât a oprit autovehiculul personal fără a respecta semnificația indicatorului rutier „Oprirea interzisă”.

În scopul asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, pe timpul patrulării, polițiștii locali au mai aplicat  44 sancțiuni prevăzute de hotărârile adoptate de Consiliul Local al Municipiului Iași, dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au aplicat măsurile legale unui bărbat, conform H.C.L. Iași nr. 54/2020, stabilind o sancțiune în valoare de 1.000 lei, întrucât a fost depistat pe str. Otilia Cazimir în timp ce incinera diverse resturi vegetale și material plastic.                       

          La alte acte normative avute în competență, polițiștii locali au întocmit 11 procese-verbale de constatare a contravenției, dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 2 au aplicat măsurile legale unei persoane care avea calitate de administrator al unui restaurant, conform O.G. nr. 99/2000, aplicând o sancțiune în valoare de 600 lei, întrucât nu deținea autorizație de funcționare emisă de Primăria Municipiului Iași.

Poliția Locală Iași se implică permanent în soluționarea problemelor semnalate de cetățenii comunității, iar pentru o mai utilă colaborare, vă facem cunoscute numerele de telefon ale Dispeceratului Poliției Locale Iași, respectiv 0232/232.099 și 0232/234.047,

disponibile 24/24 ore.

 

NOTĂ:

sursa foto: https://www.facebook.com/spectrum.iasi1