Comunicate de presă
Carieră
Legislaţie
Galerie foto
Utile
Home » Buletin informativ

Buletin informativ din data de 15.06.2021

postat pe 2021/06/15 – 12:20 0 comentarii

            În 14.06.2021, polițiștii locali au întreprins activități de distribuire fly-ere pentru informarea cetățenilor municipiului Iași cu privire la activitățile desfășurate, acțiuni pentru prevenirea faptelor antisociale, pentru menținerea ordinii și liniștii publice, precum și pentru diminuarea răspândirii virusului SARS-COV-2.

           Acțiunile de informare au vizat stațiile de îmbarcare/debarcare a călătorilor aparținând C.T.P. Iași, zona piețelor agroalimentare unde frecvent se produc aglomerări de persoane și vehicule.

           Prin intermediul Dispeceratului Poliției Locale Iași, polițiștii locali au fost dirijați la 44  adrese și au aplanat un conflict.

             În urma activităților specifice desfășurate, polițiștii locali au legitimat 204 persoane, iar în urma constatărilor directe au întocmit 112 procese-verbale de constatare a contravenției, iar la stabilirea sancțiunii au în vedere aplicarea acestora în mod gradual, valoarea amenzilor fiind în cuantum de 23.060 lei.

         Astfel au fost întocmite:

 • 19 procese-verbale de constatare a contravenției, conform Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice;
 • 3 procese-verbale de constatare a contravenției, conform Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea persoanelor cu handicap;
 • 2 procese-verbale de constatare a contravenției, conform Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții;
 • 62 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice;
 • 25 procese-verbale de constatare a contravenției, conform Hotărârilor de Consiliu Local Iași;
 • 1 proces-verbal de constatare a contravenției, conform Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

             Exemple de infracțiuni/sancțiuni contravenționale:

 1. Polițiștii locali din cadrul Serviciului 2 Ordine Publică au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform H.C.L. Iași nr. 153/2010 privind interzicerea staţionării unor vehicule în municipiul Iaşi, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 1.500 lei, numitului C.M., întrucât a staționat pe domeniu public cu un autovehicul care depășeste lungimea de 5,2 m.
 2. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea persoanelor cu handicap, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 2.000 lei, numitului C.C., întrucât a fost depistat staționând cu autovehiculul proprietate personală pe un loc de parcare destinat persoanelor cu dizabilități.
 3. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, stabilind drept sancțiune avertisment, numitei F.C., întrucât a fost depistată pe bdul Ștefan cel Mare și Sfânt în timp ce îl folosea pe fiul său la cerșit.
 4. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Poliție Locală Călare au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 250 lei, numitului G.C., întrucât a pătruns fără drept în incinta Școlii nr. 13.
 5. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism. Afișaj Stradal au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 1.000 lei, numitei B.V., întrucât a executat lucrări amenajări de consolidare și recompartimentare imobil existent, refacere împrejmuire construire. S-a dispus sistarea lucrărilor și intrarea în legalitate, în caz contrar dezafectarea lucrărilor în cauză.