Comunicate de presă
Carieră
Legislaţie
Galerie foto
Utile
Home » Buletin informativ

Buletin informativ din data de 14.04.2022

postat pe 2022/04/14 – 12:13 0 comentarii

În ultimele 24 ore, polițiștii locali au întreprins activități de distribuire fly-ere pentru informarea cetățenilor municipiului Iași cu privire la activitățile desfășurate pentru prevenirea faptelor antisociale și pentru menținerea ordinii și liniștii publice.

Acțiunile de informare au vizat stațiile de îmbarcare/debarcare a călătorilor aparținând C.T.P. Iași, mijloacele de transport în comun și zona piețelor agroalimentare.

Pe lângă activitățile de asigurare a ordinii și siguranței publice, polițiștii locali au intervenit la 29 sesizări primite de la cetățenii municipiului (tulburarea ordinii și liniștii publice, blocare locuri de parcare închiriate, staționări neregulamentare, animale lăsate în libertate, incinerare deșeuri ș.a.), servicii subordonate Primăriei Municipiului Iași (mutare autovehicule care îngreunează lucrări tehnico-edilitare) și prin Dispeceratul Poliției Municipiului Iași.

În urma activităților specifice desfășurate, polițiștii locali au legitimat 160 persoane, iar pentru încălcarea legislației au întocmit 80 procese-verbale și au depistat două fapte de natură penală. Sancțiunile au fost aplicate gradual, în funcție de gravitatea faptei, cuantumul acestora fiind 14.285 lei.

Pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice s-au aplicat un număr de 15 sancțiuni (Legea nr. 61/1991), dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au aplicat măsurile legale unui bărbat, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o sancțiune în valoare de 200 lei, întrucât a fost depistat pe str. Tăietoarei în timp ce tulbura ordinea și liniștea locatarilor unui bloc, prin strigăte și larmă;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 1 au aplicat măsurile legale unei femei, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o sancțiune în valoare de 500 lei, întrucât în calitate de părinte nu a luat măsuri de supraveghere a fiicei sale minore, care a fost depistată după ora 22.00, în Parcul Piața Voievozilor, împreună cu alte persoane (majore);
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 3 au aplicat măsurile legale unei femei, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o sancțiune în valoare de 300 lei, întrucât a fost depistată pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt în timp ce apela la mila trecătorilor.

Traficul rutier și pietonal se află în atenția polițiștilor locali, fiind prezenți în zonele predispuse aglomerării și blocajelor rutiere.  Pe linie rutieră au fost întocmite un număr de 49 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.U.G. nr. 195/2002 (R), în acest sens exemplificăm:.

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației au aplicat măsurile legale unui conducător auto, conform O.U.G. nr. 195/2002(R), stabilind o sancțiune în valoare de 290 lei și 2 puncte penalizare, întrucât a condus autovehiculul personal pe banda mijloacelor de transport în comun amenajată pe șos. Nicolina, acest lucru fiind interzis.

În scopul asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, pe timpul patrulării, polițiștii locali au mai aplicat  14 sancțiuni prevăzute de hotărârile adoptate de Consiliul Local al Municipiului Iași, dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 6 au aplicat măsurile legale unui bărbat, conform H.C.L. Iași nr. 321/2017, stabilind o sancțiune în valoare de 1.500 lei, întrucât a ieșit cu autocamionul de pe un șantier cu anvelopele pline de noroi.            

          La alte acte normative avute în competență, polițiștii locali au întocmit 2 proces-verbal de constatare a contravenției.

Poliția Locală Iași se implică permanent în soluționarea problemelor semnalate de cetățenii comunității, iar pentru o mai utilă colaborare, vă facem cunoscute numerele de telefon ale Dispeceratului Poliției Locale Iași, respectiv 0232/232.099 și 0232/234.047,

disponibile 24/24 ore.