Comunicate de presă
Carieră
Legislaţie
Galerie foto
Utile
Home » Buletin informativ

Buletin informativ din data de 14.02.2022

postat pe 2022/02/14 – 14:52 0 comentarii

În perioada 11.02-13.02.2022, polițiștii locali au întreprins activități de distribuire fly-ere pentru informarea cetățenilor municipiului Iași cu privire la activitățile desfășurate pentru prevenirea faptelor antisociale și pentru menținerea ordinii și liniștii publice, precum și pentru diminuarea răspândirii virusului SARS-COV-2.

Acțiunile de informare au vizat stațiile de îmbarcare/debarcare a călătorilor aparținând C.T.P. Iași, mijloacele de transport în comun și zona piețelor agroalimentare.

Pe lângă activitățile de asigurare a ordinii și siguranței publice, polițiștii locali au intervenit la 83 sesizări primite de la cetățenii municipiului (tulburarea ordinii și liniștii publice, blocare locuri de parcare închiriate, staționări neregulamentare, animale lăsate în libertate, incinerare deșeuri ș.a.), servicii subordonate Primăriei Municipiului Iași (mutare autovehicule care îngreunează lucrări tehnico-edilitare) și prin Dispeceratul Poliției Municipiului Iași.

În urma activităților specifice desfășurate, polițiștii locali au legitimat 357 persoane, iar pentru încălcarea legislației au întocmit 143 procese-verbale. Sancțiunile au fost aplicate gradual, în funcție de gravitatea faptei, cuantumul acestora fiind de 25.305 lei.

Pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice s-au aplicat un număr de 48 sancțiuni (Legea nr. 61/1991), dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 3 au aplicat măsurile legale, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o amendă în valoare de 200 lei, unui bărbat aflat sub influența băuturilor alcoolice și care a provocat scandal, ducând la indignarea cetățenilor;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au aplicat măsurile legale, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o amendă în valoare de 100 lei, unui bărbat care a fost depistat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt în timp ce apela la mila trecătorilor.

Traficul rutier și pietonal se află în atenția polițiștilor locali, fiind prezenți în zonele predispuse aglomerării și blocajelor rutiere.  Pe linie rutieră au fost întocmite un număr de 49 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.U.G. nr. 195/2002, dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 1 au aplicat măsurile legale unui conducător auto, conform O.U.G. nr. 195/2002, aplicând o amendă în valoare de 580 lei și 3 puncte penalizare, întrucât a staționat neregulamentar cu autovehiculul la intersecția str. Vitejilor cu b-dul Dacia, blocând circulația autobuzelor.

În scopul asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, pe timpul patrulării, polițiștii locali au mai aplicat 35 sancțiuni prevăzute de hotărârile adoptate de Consiliul Local al Municipiului Iași, dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 4 au aplicat măsurile legale, conform H.C.L. Iași nr. 54/2020, stabilind o amendă în valoare de 900 lei, unei conducătoare auto care a parcat autovehiculul proprietate personală pe spațiul verde aferent bulevardului Tudor Vladimirescu.

La alte acte normative avute în competență, polițiștii locali au întocmit un număr de 11 procese-verbale de constatare a contravenției dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 2 au aplicat măsurile legale, conform Legii nr. 448/2006, stabilind o amendă în valoare de 2.000 lei, unui conducător auto care a ocupat, fără drept, un loc de parcare pentru persoane pentru dizabilități amenajat lângă Piața Păcurari și semnalizat corespunzător .

Poliția Locală Iași se implică permanent în soluționarea problemelor semnalate de cetățenii comunității, iar pentru o mai utilă colaborare, vă facem cunoscute numerele de telefon ale Dispeceratului Poliției Locale Iași, respectiv 0232/232.099 și 0232/234.047,

disponibile 24/24 ore.