Comunicate de presă
Carieră
Legislaţie
Galerie foto
Utile
Home » Buletin informativ

Buletin informativ din data de 13.10.2021

postat pe 2021/10/13 – 13:28 0 comentarii

              În ziua de 12.10.2021, polițiștii locali au întreprins activități de distribuire fly-ere pentru informarea cetățenilor municipiului Iași cu privire la activitățile desfășurate, acțiuni pentru prevenirea faptelor antisociale, pentru menținerea ordinii și liniștii publice, precum și pentru diminuarea răspândirii virusului SARS-COV-2.

               Acțiunile de informare au vizat stațiile de îmbarcare/debarcare a călătorilor aparținând C.T.P. Iași, mijloacele de transport în comun, zona piețelor agroalimentare, unde frecvent se produc aglomerări de persoane și vehicule.

                 Prin intermediul Dispeceratului Poliției Locale Iași, polițiștii locali au fost dirijați la 26 solicitări venite din partea cetățenilor municipiului (tulburarea ordinii și liniștii publice, blocare locuri de parcare închiriate, staționări neregulamentare, animale lăsate în libertate, incinerare deșeuri ș.a.) sau servicii subordonate Primăriei Municipiului Iași (mutare autovehicule care îngreunează lucrări tehnico-edilitare).

                 În urma activităților specifice desfășurate, polițiștii locali au legitimat 115 persoane, iar în urma constatărilor directe au întocmit 45 procese-verbale. La stabilirea sancțiunii, polițiștii locali au în vedere aplicarea acestora în mod gradual, în funcție de gravitatea faptei săvârșite. Valoarea amenzilor: 8.340 lei.

                Pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice s-au aplicat un număr de 88 sancțiuni (Legea nr. 61/1991.

                  Polițiștii locali din cadrul Serviciului 3 Ordine Publică au aplicat măsurile legale în cazul unei persoane depistată în Parcul Teatrului  Național ”Vasile Alecsandri” în timp ce consuma băuturi alcoolice și tulbura liniștea publică prin țipete. Sancțiunea a fost stabilită conform Legii nr. 61/1991, iar cuantumul amenzii a fost de 500 lei.

                 Polițiștii locali din cadrul Serviciului 6 Ordine Publică au sancționat, conform Legii nr. 61/1991, cu suma 500 lei, pe o persoană care adresa injurii și expresii jignitoare trecătorilor aflați pe str. Palat.

                  Polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au sancționat, conform Legii nr. 61/1991, cu suma 100 lei, pe o persoană care a fost depistată pe Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt în timp ce apela la mila trecătorilor.

                Traficul rutier și pietonal se află în atenția polițiștilor locali, iar în acest context, punctual, polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației asigură fluidizarea traficului rutier în zonele predispuse aglomerării și blocajelor rutiere.

                 Pentru încălcarea normelor pe linie rutieră au fost întocmite un număr de 13 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.U.G. nr. 195/2002. Au fost relocate un număr de 10 autovehicule care îngreunau efectuarea de lucrări edilitare.

                 Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației au sancționat un conducător, conform O.U.G. nr. 195/2002 (435 lei și 2 puncte penalizare), întrucât a fost depistat staționând neregulamentar cu autovehiculul proprietate personală, blocând accesul în parcarea Serviciului Pașapoarte.

                    Într-o altă situație, de încălcare a prevederilor O.U.G. nr. 195/2002, a fost sancționată o persoană care a oprit autovehiculul proprietate personală pe banda de preselecție viraj la dreapta marcată pe str. Gării, la mai puțin 25 metri de marcajul pietonal. Cuantumul amenzii 290 lei și 2 puncte penalizare.

                   În scopul asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, pe timpul patrulării, polițiștii locali au mai aplicat un număr de 5 sancțiuni prevăzute de hotărârile adoptate de Consiliul Local al Municipiului Iași, două dintre acestea au fost pentru parcarea autovehiculelor pe spațiul verde. În ambele situații cuantumul amenzii a fost de 1.000 lei.

                   Cu amendă în valoare de 1.000 lei, polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism, au sancționat o persoană care a încălcat prevederile Legii nr. 50/1991, prin efectuarea de lucrări de construire a unei anexe la o lucrare autorizată. Ca măsură complementară s-a dispus intrarea în legalitate.

                    Polițiștii locali din cadrul Serviciului 5 Ordine Publică s-au sesizat din oficiu despre faptul că trei persoane de gen feminin au un comportament violent una cu alta. Persoanele au fost interpelate, ocazie cu care au constatat că una dintre acestea este acuzată de sustragerea unui telefon mobil. După legitimarea celor trei persoane și stabilirea situației de fapt, acestea au fost conduse la Secția 5 Poliție – Poliția Municipiului Iași, pentru continuarea cercetărilor.

 

Poliția Locală Iași se implică permanent în soluționarea problemelor semnalate de cetățenii comunității, iar pentru o mai utilă colaborare, vă facem cunoscute numerele de telefon ale Dispeceratului Poliției Locale Iași, respectiv 0232/232.099 și 0232/234.047,

disponibile 24/24 ore.