Comunicate de presă
Carieră
Legislaţie
Galerie foto
Utile
Home » Buletin informativ

Buletin informativ din data de 05.08.2021

postat pe 2021/08/05 – 10:13 0 comentarii

            În ziua de 04.08.2021, polițiștii locali au întreprins activități de distribuire fly-ere pentru informarea cetățenilor municipiului Iași cu privire la activitățile desfășurate, acțiuni pentru prevenirea faptelor antisociale, pentru menținerea ordinii și liniștii publice, precum și pentru diminuarea răspândirii virusului SARS-COV-2.

          Acțiunile de informare au vizat stațiile de îmbarcare/debarcare a călătorilor aparținând C.T.P. Iași, zona piețelor agroalimentare unde frecvent se produc aglomerări de persoane și vehicule.

           Prin intermediul Dispeceratului Poliției Locale Iași, polițiștii locali au fost dirijați l a 27 adrese, iar prin Dispeceratul Poliției Municipiului Iași au fost dirijați la 5 adrese și au aplanat 3 conflicte.

           În urma activităților specifice desfășurate, polițiștii locali au legitimat 202 persoane, iar în urma constatărilor directe au întocmit 124 procese-verbale de constatare a contravenției, iar la stabilirea sancțiunii au în vedere aplicarea acestora în mod gradual, valoarea amenzilor fiind în cuantum de 22.605 lei.

         Astfel au fost întocmite:

  • 25 procese-verbale de constatare a contravenției, conform Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice;
  • 1 proces-verbal de constatare a contravenției, conform Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții;
  • 2 procese-verbale de constatare a contravenției, conform Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere;
  • 55 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice;
  • 38 procese-verbale de constatare a contravenției, conform Hotărârilor de Consiliu Local Iași;

Exemple de infracțiuni/sancțiuni contravenționale:

 

  1. Polițiștii locali din cadrul Serviciului 2 Ordine Publică au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 200 lei, numitului H.M., întrucât profera injurii și expresii jignitoare la adresa persoanelor care tranzitau zona Străp. Silvestru.
  2. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 100 lei, numitei C.B., întrucât a fost depistată în timp ce apela la mila publicului pe Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt.
  3. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform H.C.L. Iași nr. 315/2019 privind exceptarea de la plata taxei de parcare în parcările publice cu plată de pe raza Municipiului Iași a mașinilor complet electrice, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 1.500 lei, numitei S.L., întrucât a ocupat fără drept un loc de parcare rezervat mașinilor complet electrice, semnalizat corespunzător.
  4. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Poliție Locală Călare au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 400 lei, numitului C.V, întrucât săvârșea în public acte și gesturi obscene, profera injurii și expresii jignitoare, amenințând cu acte de violență persoanele care tranzitau Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt.
  5. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism. Afișaj Stradal au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 2.000 lei, numitei C.R., întrucât a executat lucrări de construire locuință individuală prin demolare imobil existent, împrejmuire imobil și construire foișor, fără a deține autorizație de construire. S-a dispus intrarea în legalitate prin obținerea autorizației de construire, în caz contrar, aducerea construcției la forma autorizată.