Comunicate de presă
Carieră
Legislaţie
Galerie foto
Utile
Home » Buletin informativ

Buletin informativ din data de 05.07.2021

postat pe 2021/07/05 – 12:15 0 comentarii

            În perioada 02.07.2021-04.07.2021, polițiștii locali au întreprins activități de distribuire fly-ere pentru informarea cetățenilor municipiului Iași cu privire la activitățile desfășurate, acțiuni pentru prevenirea faptelor antisociale și pentru menținerea ordinii și liniștii publice.

            Acțiunile de informare au vizat stațiile de îmbarcare/debarcare a călătorilor aparținând C.T.P. Iași, zona piețelor agroalimentare unde frecvent se produc aglomerări de persoane și vehicule.

             Prin intermediul Dispeceratului Poliției Locale Iași, polițiștii locali au fost dirijați la 76 adrese, iar prin Dispeceratul Poliției Municipiului Iași au fost dirijați la 11 adrese și au aplanat 7 conflicte.

               În urma activităților specifice desfășurate, polițiștii locali au legitimat 497 persoane, iar în urma constatărilor directe au întocmit 227 procese-verbale de constatare a contravenției, iar la stabilirea sancțiunii au în vedere aplicarea acestora în mod gradual, valoarea amenzilor fiind în cuantum de 39.390 lei.

         Astfel au fost întocmite:

 • 72 procese-verbale de constatare a contravenției, conform Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice;
 • 2 proces-verbal de constatare a contravenției, conform Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere;
 • 2 proces-verbal de constatare a contravenției, conform Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea persoanelor cu handicap;
 • 91 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice;
 • 3 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.G. nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români
 • 3 proces-verbal de constatare a contravenției, conform O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață;
 • 54 procese-verbale de constatare a contravenției, conform Hotărârilor de Consiliu Local Iași;

Exemple de infracțiuni/sancțiuni contravenționale:

 1. Polițiștii locali din cadrul Serviciului 1 Ordine Publică au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 1.000 lei, numitului C.V., întrucât a fost depistat în Piața Alexandru cel Bun, în stare de ebrietate și tulbura liniștea publică prin strigăte și țipete, adresând cuvinte și expresii jignitoare persoanelor care se aflau în piață.
 2. Polițiștii locali din cadrul Serviciului 2 Ordine Publică au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 200 lei, numitului N.S., întrucât a fost participat la scandal împreună cu numita C.L.
 3. Polițiștii locali din cadrul Serviciului 2 Ordine Publică au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform H.C.L. Iași nr. 54/2020 pentru reglementarea normelor privind gospodărirea și instaurarea unui climat de ordine și curățenie în municipiul Iași, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 500 lei, numitei N.Ș., întrucât a fost depistată într-un parc de joacă pe șos. Păcurari, în timp ce consuma semințe de floarea soarelui, iar cojile le arunca pe jos.
 4. Polițiștii locali din cadrul Serviciului 3 Ordine Publică au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 3.200 lei, numitului F.F.M., întrucât a împiedicat patrula de polițiști locali să își îndeplinească atribuțiunile de serviciu, în aceea că a împiedicat legitimarea și sancționarea unui grup de persoane care au încălcat prevederile legii. De asemenea, F.F.M. a proferat injurii, expresii jignitoare și vulgare patrulei de polițiști locali, lezând demnitatea acestora.
 5. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 700 lei, numitului S.V. întrucât a tulburat liniștea locuitorilor unui bloc, iar la solicitarea îndreptățită de a se legitima , acesta a refuzat.